Χρώματα

ΧΡΩΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ

 

Το χρώμα είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της εσωτερικής διακόσμησης.  Όπου κι αν κοιτάζουμε υπάρχει χρώμα και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τα κατάλληλα χρώματα για να ενισχύσουμε το χώρο που θέλουμε να διακοσμήσουμε.

Αυτό προϋποθέτει την επιλογή συνδυασμών χρωμάτων, και κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ κοπιασικό.

Για το λόγο αυτό έχουμε ξεχωρίσει όλα τα βασικά χρώματα – κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μωβ, μαύρο, λευκό, γκρι και καφέ. Καταγράφουμε τη σημασία τους, και συνθέτουμε το προφίλ τους.

Επίσης, δείχνουμε πως μπορείτε να συνδυάσετε αυτά τα χρώματα χρησιμοποιώντας τον τροχό των χρωμάτων. Ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς. Καταγράφουμε τα χαρακτηριστικά για την παλέτα του κόκκινου, την παλέτα του πορτοκαλί, την παλέτα του μπλε, την παλέτα του κίτρινου, την παλέτα του πράσινου, την παλέτα του μπλε, την παλέτα του μωβ, την παλέτα του μαύρου, την παλέτα του λευκού, την παλέτα του γκρι και την παλέτα του καφέ.

Το κόκκινο είναι πολύ δημοφιλές χρώμα στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, αλλά η χρήση του μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική αν δε γνωρίζετε πως πρέπει να το χρησιμοποιήσετε.

Ο τροχός των χρωμάτων είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο που δείχνει όλους τους δυνατούς χρωματικούς συνδυασμούς που μπορούμε να δημιουργήσουμε με το κόκκινο.

Ο μονοχρωματικός συνδυασμός του κόκκινου, δηλαδή ο συνδυασμός διαφορετικών αποχρώσεων του, προσφέρει ένα αισθησιακό συναίσθημα σε ένα χώρο.

Ο συμπληρωματικός συνδυασμός (complementary) του κόκκινου, δηλαδή το κόκκινο και το συμπληρωματικό του, το πράσινο, δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση, το ένα χρώμα θα πρέπει να υπερέχει ενώ το άλλο θα προσφέρει τον τονισμό. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα κόκκινο κάλυμμα κρεβατιού, συνδυασμένο με πράσινα μαξιλάρια με κόκκινο πλαίσιο. Ένας πραγματικά εξαιρετικός συνδυασμός χρωμάτων.

Χρησιμοποιώντας το “split complementary” συνδυασμό, ο οποίος αποτελείται από το κόκκινο, το μπλε-πράσινο και το κίτρινο-πράσινο χρώμα, έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε στο χώρο κι άλλα χρώματα, διατηρώντας παράλληλα τις χρωματικές αντιθέσεις. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρεται για υφάσματα με λουλούδια ή παραστάσεις, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για κουρτίνες, καλύμματα καναπέδων ή κρεβατιών. Ένας δυναμικός συνδυασμός χρωμάτων.
Η τριάδα των χρωμάτων κόκκινο-κίτρινο-μπλε, τα βασικά χρώματα όπως είπαμε και πιο πριν, δημιουργούν ένα τολμηρό και έντονο συνδυασμό, το οποίο βασίζεται στη φωτεινότητα των χρωμάτων αυτών. Αν όμως αναμίξουμε τα χρώματα αυτά με το λευκό, δημιουργούμε ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα, ο συνδυασμός του ροζ με το λεμονί και το θαλασσί δημιουργεί ένα ζεστό και πολυτελές περιβάλλον.
Υπάρχει βέβαια και ο αναλογικός συνδυασμός του κόκκινου, ο οποίος αποτελείται από το κόκκινο, το κόκκινο-βιολετί και το βιολετί. Αυτός ο συνδυασμός, καθώς αποτελείται από γειτονικά χρώματα στον τροχό, είναι εύκολος στο μάτι. Χρησιμοποιήστε τον για να δημιουργήσετε έναν αρμονικό χώρο, σε αντίθεση όμως με έναν μονοχρωματικό συνδυασμό, προσφέρει μεγαλύτερη «κινητικότητα», δημιουργώντας το αίσθημα της δραστηριότητας .

i51p1

Το πράσινο είναι ένα χρώμα το οποίο θεωρείται ως ουδέτερο. Συνεργάζεται πολύ καλά με τα περισσότερα χρώματα, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε κοιτώντας τη βιτρίνα ενός ανθοπωλείου. Τι διαπιστώνουμε; Το πράσινο συνυπάρχει αρμονικά με όλα τα χρώματα.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτό σε μια εσωτερική διακόσμηση θα μπορούσατε να βάψετε τους τοίχους με μια ελαφρύτερη απόχρωση του πράσινου (με την προσθήκη λευκού χρώματος), στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το σκούρο πράσινο χρώμα, ως τη βάση των κουρτίνων με ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ορισμένα καίρια σημεία το κόκκινο. Θα μπορούσατε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε πολύ απαλές πράσινες περσίδες, και απλώστε κάποια πράσινα και κόκκινα ριγέ μαξιλάρια στο μαύρο δερμάτινο καναπέ και καρέκλες, καθώς επίσης και ένα κόκκινο χαλί κάτω από το τραπέζι της κουζίνας ή του καφέ.

i51p2i51p3

Το μπλε είναι ένα από τα τρία βασικά χρώματα, κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα άλλα χρώματα μπορούν να γίνουν από αυτά. Μπλε και κόκκινο κάνει μωβ, μπλε και κίτρινο κάνει πράσινο, κλπ. Το μπλε είναι ένα πολύ δημοφιλές χρώμα και είναι αυτό που ονομάζουμε ένα ασφαλές χρώμα για χρήση στην εσωτερική διακόσμηση.

Eίναι ένα ήρεμο χρώμα, ιδανικό για χρήση στα υπνοδωμάτια και τα μπάνια. Είναι χρήσιμο επίσης για τα υπνοδωμάτια των παιδιών, δεδομένου ότι μπορούμε να αλλάξουμε απλώς το χρώμα του τονισμού και διάφορα αξεσουάρ που υπάρχουν στο δωμάτιο, καθώς μεγαλώνουν, και να αλλάξουμε εντελώς τον τρόπο εμφάνισης του μπλε χρώματος και το δωμάτιο να πάρει μια άλλη μορφή.

Για παράδειγμα, το μπλε και το κίτρινο του βουτύρου όταν είναι μωρά, μπλε και πράσινο μέντας για τα μικρά παιδιά, μπλε και πορτοκαλί για τα παιδιά του δημοτικού , μπλε και λευκό για τα παιδιά του γυμνασίου – λυκείου. Μπορείτε να το προχωρήσετε τόσο μακριά όσο φθάνει η φαντασία σας.

Τι χρώμα έχετε υπόψη σας όταν λέμε μπλε; Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους το μπλε του κοβαλτίου – πλούσιο και φωτεινό, άλλοι εννοούν ως μπλε, το μπλε – σκούρο (navy blue) το αυθεντικό, πολλοί πιστεύουν το απαλό μπλε (powder blue) – συμβαίνει κυρίως σε εκείνες που είναι έγκυες. Οι αντιλήψεις μας για το χρώμα μπλε είναι πολύ διαφορετικές.

Με την προσθήκη ενός ουδέτερου χρώματος σε μπλε μπορούμε να πάρουμε ένα ευρύ φάσμα του χρωματικού κύκλου του μπλε, προσθέτοντας μαύρο παίρνουμε ναυτικό μπλε, προσθέτοντας άσπρο θα έχουμε το ανοικτό μπλε, κ.ο.κ.

Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν ταιριάζουμε χρώματα με το μπλε

Αν έχει χρησιμοποιηθεί το άσπρο τότε είναι συχνά καλύτερο να κολλήσετε και να εμμείνετε στο ύφος του χρώματος που συντονίζεται με αυτό, για παράδειγμα, απαλό ροζ, απαλό κίτρινο, πράσινο μέντας, μιας και αυτά λειτουργούν καλά μαζί .

i51p4i51p5

Το λευκό δεν είναι στην πραγματικότητα ένα χρώμα, είναι αυτό που οι διακοσμητές ονομάζουν ουδέτερο.

Το λευκό φως στην πραγματικότητα περιέχει όλα τα υπόλοιπα χρώματα μέσα του, αλλά δε μπορούμε να αντιληφθούμε από τον τρόπο με τον οποίο αντανακλώνται. Τα ουδέτερα χρώματα ξεκινούν από το λευκό, περιλαμβάνουν όλες τις διαβαθμίσεις του γκρι και καταλήγουν στο μαύρο.

Το άσπρο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιημένο χρώμα στην εσωτερική διακόσμηση, ιδιαίτερα στο χώρο του μπάνιου και της προετοιμασίας φαγητού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οτιδήποτε υπάρχει πάνω στο λευκό φαίνεται αμέσως οπότε μπορούμε εύκολα και γρήγορα να το απομακρύνουμε, διατηρώντας τις επιφάνειες καθαρές, χωρίς μικρόβια.

Το λευκό συνδυάζεται απόλυτα με το μαύρο, δημιουργώντας ένα σταθερό συνδυασμό υψηλής αντίθεσης.
Το κίτρινο μαζί με το λευκό δημιουργούν μια αίσθηση φρεσκάδας ενώ το κόκκινο μαζί με το λευκό συνθέτουν ένα ναυτικό θέμα. Το μπλε και άσπρο αποτελούν διαχρονικό συνδυασμό… Συνδυάστε το λευκό με οποιοδήποτε χρώμα. Δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας. Γι ‘αυτό το άσπρο είναι τόσο δημοφιλές χρώμα.

i51p6

Το μαύρο είναι ένα καταπληκτικό χρώμα για τους ειδικούς της εσωτερικής διακόσμησης. Οι Ιάπωνες το χρησιμοποιούν συχνά σε επιφάνειες με γυαλιστερά βερνίκια λάκας, τονισμένο με λίγο κόκκινο χρώμα.

Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη διακόσμηση του σπιτιού;

Είναι ιδανικό χρώμα στην περίπτωση που θέλετε να «εξαφανίσετε» κάτι από το χώρο, χρησιμοποιήστε ματ αποχρώσεις του μαύρου και θα περάσει απαρατήρητο. Το μαύρο, ως ουδέτερο χρώμα, μπορεί αν συνεργαστεί με οποιοδήποτε άλλο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Σκεφτείτε την εικόνα μιας αγριομέλισσας – κίτρινες και μαύρες ρίγες!

Το μαύρο μαζί με το μεταλλικό χρυσό, το ασημί, το χρώμα του χαλκού και του μπρούτζου δημιουργούν μία αίσθηση πολυτέλειας. Συχνά χρησιμοποιείται αυτός ο συνδυασμός σε έπιπλα για να δώσουν έναν ιδιαίτερο τόνο.
Το μαύρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους δερμάτινους καναπέδες. Έξυπνο και δυναμικό, ιδανικό για γραφεία, ιδιαίτερα όταν ανταμώνει με το χρώμιο και το γυαλί.

Συχνά αναφερόμαστε στο μαύρο σαν σκοτεινό και νοσηρό χρώμα. Η αλήθεια όμως είναι πως όταν χρησιμοποιείται μαζί με ζεστά χρώματα τότε αποκτά ένα ύφος σοφιστικέ, μυστηριώδες. Αποδίδει δε στο περιβάλλον και μία αίσθηση εκφοβισμού ιδιαίτερα «χρήσιμη» για το χώρο ενός γραφείου.

Το μαύρο χρώμα δεν επιδεικνύει τη μορφή των αντικειμένων πολύ καλά, διότι το φως απορροφάται καθώς πέφτει πάνω του και δεν αντανακλάται. Επομένως, αν έχετε ένα γλυπτό, ένα φωτιστικό ή όποιο άλλο αντικείμενο του οποίου η μορφή έχει αξία επιλέξτε για το μέρος όπου θα το τοποθετήσετε ένα διαφορετικό χρώμα ή τουλάχιστον πολύ γυαλιστερό μαύρο, για να πετύχετε την αντανάκλαση του φωτός.

Το μαύρο είναι ένα αρσενικό χρώμα, και οι άνδρες δείχνουν μια προτίμηση προς αυτό, ειδικά αν πρόκειται για ένα σπορ αυτοκίνητο! Το μαύρο γίνεται, πλέον, όλο και πιο δημοφιλές και στις γυναίκες, ειδικά ο συνδυασμός με το έντονο ροζ! Οι έφηβοι, επίσης, το προτιμούν για το δωμάτιό τους, καθώς τους δημιουργεί μία αίσθηση «δραματική» στο δωμάτιο η οποία συμβαδίζει με την ψυχολογία της ηλικίας.

Το πορτοκαλί είναι ένα ευτυχές χαρούμενο χρώμα. Εμείς συχνά παραβλέπουμε να χρησιμοποιήσουμε το πορτοκαλί χρώμα στη διακόσμηση του σπιτιού μας καθώς το θεωρούμε φωτεινό, τολμηρό αλλά συνάμα και πολύ λαμπρό.

Είναι ένα ζεστό και χαρούμενο χρώμα και χρήσιμο για τα σπίτια που φιλοξενούν ηλικιωμένους (ιδρύματα), δεδομένου ότι καταπολεμά την κατάθλιψη και μειώνει την εχθρική διάθεση και ευερεθιστότητα στον χώρο, καθώς είναι χαρούμενο και διασκεδαστικό.Συνίσταται να χρησιμοποιείται σε τάξεις, ή σε μεγάλες αίθουσες που συγκεντρώνονται ομάδες ανθρώπων καθώς βελτιώνει την κοινωνική συμπεριφορά.

Το πορτοκαλί είναι ένα φανταστικό χρώμα για να χρησιμοποιηθεί ως τόνος. Δοκιμάστε να πετάξετε γύρω στο δωμάτιο κάποια φωτεινά πορτοκαλί μαξιλάρια ώστε να λαμπρύνει ένα θαμπό χρώμα, προσθέστε λίγα πορτοκαλί λουλούδια σε ένα βάζο να ζωντανέψει το δωμάτιο.

Χρησιμοποιήστε το πορτοκαλί σε έναν τοίχο για να δημιουργήσει ένα κομβικό σημείο, προσθέστε ένα μωβ βάζο πάνω στο τραπέζι και έχετε ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας το χρώμα σε μικρές ποσότητες είναι ένας καλός τρόπος να εισαγάγει ισχυρά χρώματα στο σπίτι σας.

i51p7

Κίτρινο

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το κίτρινο χρώμα, οι πιο προφανείς έχουν να κάνουν με τον ήλιο, τη ζέστη και τη λαμπρότητα.

Χρησιμοποιούμε το κίτρινο περισσότερο από όσο νομίζουμε. Το κρεμ είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές χρώμα, καθώς είναι ζεστό, διατηρώντας την ουδετερότητα, είναι πιο φιλικό από το ολόλευκο και το χρησιμοποιούμε όχι μόνο σε κάθε δωμάτιο αλλά και στους εξωτερικούς χρωματισμούς. Επίσης το κίτρινο χρώμα, σε διάφορες αποχρώσεις χρησιμοποιείται πολύ συχνά για χώρους γραφείου. Είναι το χρώμα της καινοτομίας, ακονίζει τη μνήμη, τέλειο χρώμα για το περιβάλλον αυτό.

Το βλέπουμε παντού στη διακόσμηση, είναι θετικό, φωτεινό και ευδιάκριτο. Είναι υπέροχο όταν χρησιμοποιείται σε διάφορα αξεσουάρ όπως λάμπες, βάζα, μαξιλάρια και φυσικά στα έργα ζωγραφικής, σε καθρέφτες κ.α.

Η χρήση του κίτρινου σε ένα δωμάτιο χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι πάρα πολύ κίτρινο σε ένα δωμάτιο μπορεί να προκαλέσει την εχθρότητα οπότε βεβαιωθείτε ότι το έχετε σπάσει με χρώματα έμφασης.

Αγαπημένες αποχρώσεις του κίτρινου, για πολύ κόσμο, είναι τα τα χρώματα της ώχρας, το «λασπωμένο» κίτρινο και το παλαιωμένο χρυσό. Ιδιαίτερα το τελευταίο έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα, μοιάζει σαν να κουβαλά μια ιστορία και «συνεργάζεται» πολύ καλά με τα έπιπλα ξυλείας.

Η χρήση του κίτρινου στη διακόσμηση του σπιτιού

Το κίτρινο είναι μάλλον το πιο χαρούμενο χρώμα για χρήση στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Το κίτρινο είναι υπέροχο χρώμα όταν χρησιμοποιείται σε κρεβατοκάμαρες, τραπεζαρίες, διαδρόμους, στην πραγματικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κίτρινο σχεδόν παντού.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κίτρινο στην τραπεζαρία, όχι φυσικά το έντονο κίτρινο του ήλιου αλλά για παράδειγμα ένα βαθύ χρυσό, διότι βοηθά τη διαδικασία της πέψης. Το κίτρινο του βουτύρου είναι ζεστό και χαρούμενο χρώμα και είναι κατάλληλο για το βρεφικό δωμάτιο. Το φωτεινό κίτρινο προάγει την καινοτομία και τη θετική σκέψη και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται σε αίθουσες συσκέψεων.

Ακονίζει τη μνήμη το κίτρινο χρώμα, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη διακόσμηση παιδικού και εφηβικού δωματίου, διότι ενισχύει τη μελέτη του παιδιού.

Το κίτρινο είναι υπέροχο για καταστήματα λιανικής πώλησης διότι είναι όμορφο στο μάτι και φιλόξενο.

i51p8

Το καφέ είναι ένα ζεστό και ασφαλές χρώμα, συγκεντρώνει την επιθυμία μας να έχουμε φυσικά πράγματα γύρω μας. Το καφέ είναι συχνά το χρώμα που ονομάζουμε ξύλο, είναι κοκκώδες και το θεμελιώδες γήινο χρώμα. Επειδή είναι χρώμα της φύσης ταιριάζει με σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα. Οι σχεδιαστές αγαπούν το καφέ χρώμα ! Η τάση που έχει επικρατήσει είναι να αντικατασταθεί το ουδέτερο γκρι , και γι’αυτό είναι παντού όπου κοιτάζετε.

Νέα τάση; Κάπου το ΄χω ξαναδεί;

Καφέ – σοκολατί δερμάτινοι καναπέδες, με χοντρά γούνινα ριχτάρια και μαξιλάρια. Καφε Flockati κουβέρτες, μαξιλάρια με προβιά.

Τέλος πάντων, η μόδα και οι τάσεις έχουν έναν τρόπο να επανέρχονται με στυλ και με μόνο μια μικρή αλλαγή να μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι όλα καινούργια.

i51p9

Το γκρι είναι ουδέτερο και το χρώμα που δημιουργείται όταν αναμειγνύονται οποιαδήποτε από τα βασικά χρώματα μαζί.

Είναι πολύ χρήσιμο στην εσωτερική διακόσμηση.

Είναι λεπτό και σταθερό στη χρήση, δεν αλλάζει δραματικά τα πράγματα όπως το μαύρο ή το άσπρο, επομένως είναι καλό να το χρησιμοποιήσετε με άλλα χρώματα, καθώς δεν πρόκειται να κυριαρχήσει.
Ένα παράδειγμα αυτού είναι να χρησιμοποιήσουμε ζεστά χρώματα, όπως έντονο ροζ, μπλε, πράσινο.
Αυτά τα χρώματα που προαναφέραμε είναι από μόνα τους funky και διασκέδαστικά αλλά μπορούν να “σπάσουν”, με την προσθήκη του γκρι, και γίνονται πιο συγκαταβατικά και έρχονται σε μια πιο λεπτή γραμμή.

i51p10