Baby Rooms

i36p00bi36p00a

 

 

 

 

Μωρό…το ξεκίνημα μιας καινούργιας ζωούλας..άγχος και χαρά, αγωνία και συγκίνηση..ανάμεικτα συναισθήματα και κάπου εκεί χαμένοι σε διάφορες σκέψεις γεννιέται ακόμα ένα ερώτημα ¨το Βρεφικό Υπνοδωμάτιο???¨

Αφού επιλέξουμε τον κατάλληλο χώρο για τη φιλοξενία του νέου μας μέλους έρχεται η ώρα της διακόσμησης. Πρώτα απ’ όλα τα χρώματα των τοίχων. Η επιλογή δεν μπορεί να είναι τυχαία ή επιπόλαιη. Τα χρώματα κρύβουν τεράστιους κινδύνους για την υγεία του παιδιού σας.

Πρώτα η υγιεινή του δωματίου- Το είδος των χρωμάτων
Προτιμήστε τα χρώματα με το διακριτικό οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χρώματα αυτά είναι πιστοποιημένα ότι δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες και η διαχείριση τους είναι φιλική προς το περιβάλλον. Επίσης δίπλα στο πλαίσιο του σήματος πρέπει να αναγράφεται το παρακάτω κείμενο: «καλή απόδοση για εσωτερική χρήση, περιορισμένες επικίνδυνες ουσίες, χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλύτες».
Αποφύγετε παραπλανητικές διαφημίσεις που δηλώνουν ότι τα χρώματα είναι οικολογικά ή δεν περιέχουν τοξικές ουσίες, μολυβδο κλπ αλλά δεν έχουν το προαναφερθέν σήμα.

Οι αποχρώσεις του δωματίου
Οι αποχρώσεις των χρωμάτων στους τοίχους του βρεφικού δωματίου παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην καλή ψυχολογία τόσο του παιδιού όσο και τη δική μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι οδηγίες για το παιδικό δωμάτιο ουσιαστικά είναι οδηγίες για τη διακόσμηση όλου του σπιτιού. Όλοι συγκλίνουν στο γεγονός ότι το βρεφικό- παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι βαμμένο σε ανοιχτά παστέλ χρώματα με βάση το λευκό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την επίδραση των χρωμάτων στην διάθεση μας:
-Το φωτεινό πορτοκαλί επενεργεί θετικά στη διανοητική ανάπτυξη του βρέφους,
-το ροζ, το γαλάζιο, το λιλά και το σομόν δημιουργούν ήρεμη ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερα το ρόζ αποτελεί το χρώμα που προσφέρει τη μεγαλύτερη ηρεμία.
-το πράσινο εξευμενίζει, είναι παραδοσιακά το χρώμα της γαλήνης. Μιμηθείτε το απαλό φυσικό πράσινο και κρατήστε μακριά τα τεχνητά και έντονα «κατασκευάσματα».
-το πράσινο και το γαλάζιο προσφέρουν χαλάρωση και ήρεμο ύπνο. Διαλέξτε το γαλάζιο του ουρανού.
-το κίτρινο φωτίζει και φτιάχνει τη διάθεση.

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα έντονα χρώματα, όπως κόκκινο, σκούρο πορτοκαλί, σκούρο πράσινο ή βαθύ μπλε, αφού έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν στα παιδιά φόβο & εκνευρισμό.

Ποικιλία χρωμάτων : δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να γνωρίσει και να αγαπήσει τα χρώματα.

Όσα προαναφέρθηκαν ισχύουν για τις μεγάλες επιφάνειες των τοίχων. Στο δωμάτιο θα πρέπει να δώσουμε στο παιδί από τους πρώτους μήνες τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με όσα περισσότερα χρώματα μπορούμε. Τόσο για να τα γνωρίσει και να τα αναγνωρίζει, όσο και για να πυκνώσουμε τα ερεθίσματα που θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του στο δικό του χώρο.

Έξυπνες ιδέες για χρωματικές εναλλαγές
– Μια ζωγραφιά στον τοίχο.
– Χρωματιστά έπιπλα (κούνια, αλλαξιέρα, κλπ)
– Έτοιμες αυτοκόλλητες λύσεις με τυποποιημένα σχέδια.
– Στένσιλ
(Συμβουλευτείτε μας για να σας προτείνουμε μια ολοκληρωμένη αισθητική παρέμβαση στο χώρο του παιδικού ή βρεφικού δωματίου σας ).

Οι τοίχοι που ανοίγουν δρόμο για την ανάπτυξη της φαντασίας
Πώς όμως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την φαντασία τους και να τους προσφέρουμε πληθώρα ερεθισμάτων;
Με τη δημιουργία τοιχογραφιών με ένα πλήθος από στοιχεία (πχ ζώα, φυτά, πουλιά, ψάρια, ήρωες παραμυθιών κλπ) δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να τα χρησιμοποιήσουν δημιουργικά, αφού οι τοίχοι δε θα αποτελούν πια όριο ή εμπόδιο, αλλά το σκηνικό στα ατέλειωτα παιχνίδια και τις ιστορίες τους. Τα παιδιά λατρεύουν τις εικόνες και οι εικόνες κινητοποιούν την φαντασία των παιδιών. Τα σύγχρονα παιδιά περνούν αρκετές ώρες στο δωμάτιό τους, γιατί να μην τους δώσουμε την ευκαιρία να αποδράσουν μέσα από τους τέσσερις τοίχους.